Van mijnclubs tot Mijn Club
28/07/17

Van mijnclubs tot Mijn Club

Rond de mijn van Waterschei en Winterslag bestonden twee voetbalclubs. Thor Waterschei werd in 1919 gesticht, KFC Winterslag in 1923.

Het verhaal van Thor Waterschei

Winterslag viert overwinning Arsenal 1981

Waterschei beker '82

Thor Waterschei speelde haar wedstrijden in het André Dumontstadion, de clubkleuren waren geel en zwart. Waterschei speelde 15 jaar in de hoogste voetbalklasse. Het won twee Belgische bekers: in 1980 en 1982. In 1982-83 speelde Waterschei de Europese Beker voor Bekerwinnaars. 

Na een historische kwartfinale thuis tegen Paris Saint-Germain (3-0) eindigde het sprookje in de halve finale tegen Aberdeen. Bekendste spelers waren onder meer Mathieu Bollen, Lei Clijsters, Aimé Coenen, Léon Ritzen, Eddy Voordecker, Heinz Grundel, Klaus Pudelko, Marc Emmers, Jos Heyligen en Pierre en Roland Janssen.


Pierre Janssen scoort de 3-0 tegen PSG

Pierre Janssen scoort de 3-0 tegen PSG


De Vieze Mannen van KFC Winterslag

Ploegfoto Winterslag 1978-1979

 Ploegfoto Winterslag 1978-1979

KFC Winterslag speelde haar wedstrijden aan ‘De Noordlaan’, met clubkleuren rood en zwart. De bijnaam van de spelers was ‘De Vieze Mannen’. 

Billen en Labarbe vieren kwalificatie UEFA Cup

Winterslag speelde in totaal 9 seizoen bij de elite. Het speelde één keer Europees met een geweldige stunt: de uitschakeling van Arsenal in de Uefabeker.  

Winterslag won eerst thuis met 1-0 tegen Arsenal. In de terugmatch werd het 2-1. Het uitdoelpunt van Mathy Billen zorgde ervoor dat ze doorstootten tot de 1/8ste finale, waarin ze werden uitgeschakeld door Dundee United. Bekendste spelers bij Winterslag waren onder meer Mathy Billen, Nico De Bree, Pierre Denier, Ronny Gaspercic, Willy Geurts en Luc Nilis.

De derby’s tussen Winterslag en Waterschei werden steeds in volle stadions gespeeld en op het scherpst van de snee. Die veldslagen werden mee beleefd door heel Limburg, de rivaliteit was groot. 


Billen en Labarbe vieren kwalificatie UEFA Cup  

 

 

1988: Fusie tot KRC Genk

Midden jaren 80 kwamen zowel Winterslag als Waterschei in financiële ademnood.  De Kempense Steenkoolmijnen (KS) werden gesloten, de hele Limburgse regio kreeg het zwaar te verduren. Ook sportief hadden beide clubs het moeilijk. Waterschei zakte zelfs af naar derde klasse.  Tegen die achtergrond werd KRC Genk geboren. Op een moment dat voetbal wereldwijd méér business werd en minder sociaal ontstond KRC Genk als onderdeel van een maatschappelijk project. Het doel van KRC Genk was (en is) de verbondenheid in de regio te versterken en aan te tonen dat Limburg in het algemeen, en Genk in het bijzonder,  fier is op haar mijnverleden, en zelfzeker naar de toekomst kijkt. 

In 1988 fusioneerden KFC Winterslag en Thor Waterschei tot KRC Genk. Het stamnummer 533 van Waterschei verdween, de fusieclub ging verder met het stamnummer van Winterslag: 322. KRC Genk was geboren.

Eerste ploegfoto KRC Genk: 1988-1989

Boven: Ronny Gaspercic, Rudy Janssens, Patrick Bijnens, Tony Bialousz, Louis Van Schijndel, Domenico Olivieri, Robert “Bobby” Dekeyser. Midden: René Vanbecelaere, Daniël Deraeve, Mathieu Gijbels, Dirk Medved , Jean-Pierre Custers, Gudmundur Torfason, Gerard Plessers. Onder: Dirk Vangronsveld, Jan Swinnen, Rudi Vossen, trainer Ernst Künnecke, Berto Bosch, Pierre Denier, Laszlo Gyimesi.


Interviews Billen-Janssen vóór thuiswedstrijd Waasland-Beveren


Enkele historische filmpjes

Ouder Recenter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf me nu in!