zo 26 mei 2024, 18:30
Union Sint-Gillis Union Sint-Gillis 2 - 0 KRC Genk KRC Genk

Voor de laatste wedstrijd in deze Champions’ Play-offs kon Domenico Olivieri niet rekenen op de geschorsten, Sadick en Cuesta. Zo kreeg de piepjonge Josue Kongolo (18) het vertrouwen centraal achterin, meteen zijn debuut in eerste klasse. In de vertrouwde 4-3-3 kwamen ook Fadera en Bonsu Baah opnieuw in de basis. Zij bevolkten de flanken. Deden we evengoed of beter dan Cercle Brugge, dan verzekerden we ons van plaats vier en van Europees voetbal volgend seizoen.

Eerste helft

Strijd op drie velden. De laatste speeldag kondigde zich opnieuw ultraspannend aan. In een sfeervol Dudenpark trokken onze jongens ten strijde. Union maakte mits winst nog kans op de titel, en begon het gretigst aan de partij. Na luttele minuten plaatste Amoura het leer enkele meters naast, later ranselde Vandevoordt een afgeweken voorzet van Puertas uit zijn doel. Toch was de beste kans in de openingsfase nog voor onze jongens. Fadera werd knap afgezonderd door Bonsu Baah, maar mikte oog-in-oog met Moris over. Het luidde een commandowissel in, want we kwamen beter in de wedstrijd. Terwijl Galarza domineerde op het middenveld, stond Kongolo meer dan zijn mannetje in de verdediging. Illustrerend daarvan: een gemeten voorzet van Amoura op de knikker van de boomlange Nilsson die hij - sterk in duel – vakkundig ontzette. El Khannouss probeerde het op de slof van ver, een scherpe voorzet van Bonsu Baah vond geen eindstation. 5 minuten voor de rust wilde Vandevoorst Bonsu snel lanceren op de counter. Maar zijn snelle uitworp werd onderschept door Vanhoutte. De West-Vlaming krulde het leer in de verste hoek waardoor we alsnog met een achterstand de rust introkken.

Tweede helft

Onze Genkies begonnen scherp aan deel twee. Bonsu verstuurde nogmaals een vinnige voorzet, die voor de neus van Tolu werd weggekopt. Een handvol minuten ver kneep Bilal naar binnen, alvorens de korte hoek te viseren. Ook zijn poging ging nipt naast. Union kroop wat terug, en loerde op de counter. Zo kwam Amoura slechts centimeters te kort op een scherpe voorzet van Castro-Montes. Met nog een halfuur op de klok, kwam Zeqiri tussen de lijnen voor Fadera. Was hij op de plek waar hij zijn eerste doelpunt maakte in Genkse loondienst, vandaag opnieuw trefzeker? Het leek even te gebeuren, toen hij in de grote rechthoek over het been van Castro-Montes ging, maar dat was zonder een VAR-interventie gerekend. De gegeven strafschop werd, ondanks duidelijk contact, ingetrokken. Streng van de ref, die aan de overkant rood trok voor handspel van El Ouahdi en het leer daar wel op de stip legde. Vandevoordt koos de juiste hoek, maar kon de strafschop van Nilsson toch niet stoppen. Op vijf minuten van het eind maakte een sterk ingevallen Zeqiri nog de aansluitingstreffer, ware het niet dat hij buitenspel liep. We eindigen de Champions' Play-Offs zo op plek vijf, en spelen volgend weekend een barragewedstrijd tegen KAA Gent. De inzet: Europees voetbal. 

Nog één keer gaan we samen met jullie all-in. We zien ons, Genkies.

"Ik denk dat we zelf verschillende mogelijkheden gehad hebben om op voorsprong te komen. Toch komen we achter, waarna we een goede reactie tonen. Dan is er een penaltyfase, waar er naar mijns inziens contact is. Als er contact is, kan de VAR eigenlijk niet tussenkomen, dan is er geen clear error. Aan de overkant is de rode kaart ook streng, omdat je niet ziet dat Zaka zijn aangezicht naar de bal heeft. Als je 2-0 achter komt, wordt het moeilijk." - Domenico Olivieri 

Opstelling

Vandevoordt, Kayembe, Kongolo (73' Sobol), McKenzie, El Ouahdi, Galarza, Hrosovsky (81' El Hadj), El Khannouss, Tolu, Bonsu Baah, Fadera (57' Zeqiri). 

Doelpunten

1-0 37' Vanhoutte
2-0 80' Nilsson