zo 29 okt 2023, 19:15
KV Kortrijk KV Kortrijk 0 - 3 KRC Genk KRC Genk

“Kortrijk away, altijd lastig.” Een voetbalwijsheid die al ongeveer teruggaat tot de Guldensporenslag. Het zette Wouter Vrancken aan het denken toen hij zijn elf pionnen op het bord zette. Maar liefst vijf wissels voerde hij door tegenover de Conference Leaguewedstrijd tegen Ferencvaros. Kayembe, Sadick, Hrosovsky, Fadera en Tolu kwamen in de ploeg. “Niet enkel fysiek, maar ook mentaal moeten we klaar zijn voor deze wedstrijd”, klonk de niet mis te verstane boodschap van onze coach voor aanvang van de wedstrijd.

Eerste helft

De wedstrijd aan de Groeningekauter beloofde een ware veldslag te worden, en dat werd het ook. Al trok de thuisploeg zich meteen terug in de loopgraven. 45 minuten lang werd er richting het doel van Vandenberghe gevoetbald. Na slechts drie minuten zag Painstil aan de tweede paal Fadera vrij staan, maar die kraakte zijn schot. Door het centrum dacht Heynen even later, door Tolu op de korte ruimte te bedienen. Maar in de draai was zijn schot te centraal om de score te openen. De thuisploeg kreunde onder onze druk, maar - op een deel van de stadionlichten na - begaf de thuisploeg niet. Onder andere de verdienste van onze driehoek op het middenveld, dat knokte alsof het 1302 was. Naarmate de eerste helft vorderde had de wedstrijd meer weg van een handbalwedstrijd waarin we naarstig combineerden rondom de zestien van de thuisploeg. Maar zowel Heynen als Hrosovsky konden met afstandsschoten de netten niet laten trillen. En Kortrijk denkt u? Met een 71% balbezit voor onze jongens beperkte de thuisploeg zich tot counteren, verder dan een plukbal bleef Vandevoordt werkloos. Zo baarde de belegering in de eerste helft nog een muis. Aan onze jongens om in de tweede helft wel victorie te kraaien.

Tweede helft

Voor de tweede helft zette maarschalk Vrancken dezelfde 11 strijders op het veld. Fadera dropte een voorzet op het hoofd van Heynen, die nipt naast mikte. Met Tolu in de spits opvallend veel voorzetten langs onze kant. Na tien minuten in de tweede helft haalde die laatste op zo’n voorzet van Hrosovsky het grove geschut boven. Uittorenend boven alles en iedereen buffelde TEA-time de 0-1 tegen de netten. De 600 meegereisde Genkies gingen uit hun dak. Kortrijk moest komen en deed dat ook. Kadri met een pegel, Vandevoordt met een mooie parade. In tegenstelling tot de egelstelling, liet de thuisploeg nu wel ruimte in de rug. Bryan bedankte voor zoveel vrijheid en stuurde Paintsil heerlijk diep. Zijn voorzet richting Tolu werd nog geblokt, maar de herneming knalde onze Ghanees zelf tegen de netten. Ook toen Zeqiri en El Khannouss mee ten strijde trokken voor Tolu en Paintsil bleef de Genkse druk aanhouden. Galarza en Zeqiri geraakten in twee keer niet voorbij Vandenberghe. Geen twee zonder drie en dus buffelde Muñoz de derde poging met het hoofd in doel. De naam van onze Colombiaan werd dan ook, na afloop, enthousiast gescandeerd door de meegereisde Genkies.

“Ik ben heel trots op de jongens. Het is geen gemakkelijke verplaatsing, dat hebben we in het verleden ook al ondervonden. De jongens hebben gestreden en dominantie getoond, terwijl ze beheerst omgingen met de counters van Kortrijk. De eerste helft ging het nog wat moeizamer, de tweede helft hebben we iets sneller de ballen voor doel gebracht. Dat vertaalde zich in doelpunten. Ze hebben een topwedstrijd gespeeld, ik ben blij dat ze zichzelf beloond hebben." - Wouter Vrancken