zo 22 okt 2023, 13:30
KRC Genk KRC Genk 4 - 0 KV Mechelen KV Mechelen

Na de interlandbreak rolde de bal opnieuw op onze grond. Met Hrosovsky centraal naast Heynen en Bonsu Baah op rechts, roteerde Vrancken opnieuw twee keer ten opzichte van het gelijkspel in Gent. De doelstelling was kraakhelder: een eerste thuiszege dit seizoen en een mooie sprong over Antwerp en Brugge naar plek vier in het klassement zou volgen.

Eerste helft

14 jaar was het geleden dat de bezoekers uit Mechelen nog eens de volle buit kwamen halen op onze grond. Met de eerste thuisoverwinning als doel waren onze jongens er ook vandaag op gebrand om bijna 18.000 Genkies een overwinning te schenken. Op het kwartier was het al raak. Een heel bedrijvige Zeqiri draaide zich mooi vrij op de rand van de 16 om vervolgens een streep te trekken richting de verste hoek. Coucke zat er goed bij, maar kon de pegel van onze Zwitser niet klemmen. De vinnige Bonsu Baah was er als de kippen bij om de 1-0 in de rebound binnen te leggen. De openingsgoal was het startsein voor een ware belegering van het bezoekende doel. Met teveel kansen om op te noemen. Elke keer zat ex-Genkie Coucke ertussen. Tot 5 minuten voor de rust El Khannouss zijn muts van tijdens de opwarming wisselde voor een toverhoed. Met een vleugje magie legde hij een vrije trap op het hoofd van McKenzie die onbaatzuchtig horizontaal legde tot bij Heynen. Die liet Coucke met een volley kansloos, 2-0! Gerechtigheid geschied en met een comfortabele voorsprong de kleedkamer in. Want verder dan een plukbal konden de bezoekers Vandevoordt niet bedreigen.

Tweede helft

Bij aanvang van het tweede deel kwam het zonnetje erdoor. Maar het gaf in eerste instantie vooral de bezoekers energie en vitamines. Eerst zat Vandevoordt tussen een voorzet van Walsh, nadien voorkwam hij op een kopbal van Schoofs de aansluitingstreffer. Tevens was die kopslag de eerste gekadreerde poging van de bezoekers, het weerspiegelde onze dominantie tot dusver. Even later besloot Lauberbach van dichtbij - na een zeldzaam foutje van een sterke Sadick - over. Geen aansluitingstreffer, integendeel. Want aan de overkant werd de score verder uitgediept. Na een verschroeiende versnelling wals(h)de El Khannouss tussen enkele Mechelse verdedigers door, om vervolgens Coucke het nakijken te geven. Het leverde hem, samen met Bonsu en Zeqiri een applauswissel op. De supporters konden zich ondertussen opwarmen voor het happy hour tijdens de derde helft. Voorts kwam El Hadj nog tussen de lijnen, zo'n acht minuten later. Maar slechts vier had hij er nodig om in blessuretijd een bal prinsheerlijk in de kruising te schilderen. Een pareltje, waarop de Genkse dug-out even enthousiast reageerde alsof het de beslissende treffer zou zijn. Zo is de eerste thuiszege van het seizoen een feit, tot groot jolijt van een uitbundige thuisaanhang. We zien ons donderdag Genkies voor het vervolg van de UEFA Conference League. Dan ontvangen we de Hongaren uit Boedapest.

We hebben een goede wedstrijd gespeeld, weinig weggegeven en dominant voetbal gebracht. Het was belangrijk om het publiek te belonen voor hun steun van de afgelopen weken. Donderdag wacht Ferencváros. We spelen dan tegen een hele sterke tegenstander, maar we gaan opnieuw alles geven om ook die wedstrijd tot een goed einde te brengen. - Wouter Vrancken