zo 13 aug 2023, 16:00
Cercle Brugge Cercle Brugge 0 - 1 KRC Genk KRC Genk
Geen tijd om even op adem te komen na het bezoekje aan Athene. Vandaag, drie dagen na Olympiakos, trokken we al richting Jan Breydel om Cercle Brugge te bekampen. Vrancken herinnerde zich de wedstrijd met twee gezichten uit de terugronde van vorig seizoen. “Het zal zaak zijn om door hun pressing te spelen en de ruimtes te vinden daar waar die liggen”,  klonk het zo’n uur voor de wedstrijd. Voor deze missie verschenen vier andere namen op het wedstrijdblad in vergelijking met de match tegen Olympiakos: Sadick, Ouattara, Sor en El Hadj kwamen in de ploeg.
Eerste helft

Verticaal voetbal en een energievolle pressing, verwachtte onze coach voor aanvang van de partij. Verwachtingen die in realiteit werden omgezet, en waar we het in deel één lastig mee hadden. Cercle begon met de gekende hoge druk, wij vonden hierdoor niet meteen de ruimtes.

De dominantie was voor De Vereniging, maar echt grote kansen ontbraken langs beide kanten. Gboho – tot twee keer toe – en Siquet poeierden wel richting de kooi van Vandevoordt, maar konden niet kadreren. Overigens bleef het schaars qua kansen voor de thuisploeg, mede dankzij de defensieve driehoek Sadick - Ouattara - Cuesta. De thuisploeg geraakte op slag van rust nog één keer voorbij de tweede lijn: een omhaal van Denkey ging zo'n anderhalve meter naast. Bij ons net teveel onzuiverheden en uitgespeelde kansen. Deze werden bewaard voor na de rust, zou later blijken. 

Tweede helft

Identiek aan de wedstrijd vorig seizoen kregen we een totaal ander beeld in de tweede helft. Twee ploegen trokken vol in de aanval, Jan Breydel kreeg een tweede helft met tal van kansen. 

Na amper een minuut stonden we ei zo na op achterstand. Op een diepe bal van Daland kon Denkey alleen op Vandevoordt af. Sadick gooide in extremis lijf en leden voor de bal, en redde zo de meubelen. Prachtige tussenkomst van onze Spanjaard, die zo zijn sterke prestatie in de verf zette. Nadien meteen terug naar de overkant. Daar legde El Hadj met een poortje zijn rechtstreekse tegenstander in de luren. Via El Khannouss kwam vervolgens de bal tot bij Paintsil, die Warleson tot een ultieme reflex dwong. Cercle reageerde, via Gboho en Francis, met schoten in het zijnet. Nog 20 resterende minuten stond er op het ledboard te lezen, toen Vrancken Bonsu Baah de wei opstuurde. Een gouden wissel, bleek meteen. Nog geen minuut op het terrein of Bonsu knalde - via de paal en Warleson - de bal tegen de netten. 

Met het einde in zicht zette de thuisploeg alles op alles om nog een punt uit de brand te slepen. Onze jongens maakten hun truitje flink nat om de overwinning over de streep te trekken. In de zone van de waarheid bracht Cercle nog wat gevaar, waar Bert Put verschillende penaltyclaims van Cercle wegwuifde. Iets later floot hij wel ... voor het eindsignaal. Een zwaarbevochten zege die zowel bij de spelers als bij de meegereisde supporters zichtbaar deugd deed. Het kwartje viel eindelijk naar de goede kant. Donderdag gaan we vol voor de kwalificatie voor Europa, Genkies. Allen op post!

"Een belangrijke overwinning voor ons en de supporters", klonk het bij een opgetogen Paintsil. "We waren teleurgesteld na de nederlaag van donderdag, maar deze overwinning kan motiverend werken en het geloof terugbrengen in de ploeg."

Nadien was het aan onze coach om zijn blik op de partij te werpen: "Ik ben tevreden en niet tevreden. Ontevreden met de kwaliteit aan de bal, tevreden met het resultaat en de getoonde werklust. In de eerste helft was het niet goed genoeg, we speelden te onzuiver, te onrustig en geforceerd. In de tweede helft kozen we beter onze momenten, en vonden we de ruimte die we in de eerste helft niet vonden."

"Er zijn wedstrijden waarbij we goed speelden, maar niet het verdiende resultaat kregen. Vandaag was het omgekeerd. We brachten geen goed voetbal, maar het resultaat zit wel mee. Een resultaat waar onze jongens - net zoals Jong Genk eerder op de dag - voor elkaar door het vuur zijn gegaan. Daar kan ik als coach enkel tevreden over zijn."

Doelpunten

0-1 71' Bonsu Baah

Opstelling

Vandevoordt, Sadick, Ouattara, Sor (84' Tolu), Hrosovsky, Kayembe, El Hadj (69' Bonsu Baah), Muñoz, Paintsil (92' Preciado), El Khannouss, Cuesta.